Главная / Новости / Презентація сбірки наукових пр...       


Презентація сбірки наукових праць "Світло розуму та мудрості"

пятница, 8 декабря 2023 г.

 

 Мурад Омаров презентував  сбірку наукових праць "Світло розуму та мудрості"

      8 грудня 2023 року  у Міжрегіональній академії управління персоналом   (м. Київ) відбулася презентація збірки наукових праць «Світло розуму і мудрості», вихід якої є заключним етапом Міжнародної наукової конференції «Українсько-тюркська спільна культурна спадщина», ініційованої та проведеною  товариством «Достлуг» 22 жовтня 2021 року в Харкові. Конференція  була присвячена 880-річчю від дня народження великого азербайджанського мислителя та поета Нізамі Генджеві.

       Збірник наукових праць вчених, істориків, тюркологів, філологів з України, Туреччини, Казахстану викликав великий інтерес  актуальністю та своєчасністю його тематики.

      У ньому розглядаються проблемні питання з історії, філософії, географії, мови, культури, міжнародних відносин українського та тюркського народів у цивілізаційному вимірі. Дослідження українських, турецьких писемних джерел, археологічних документів та історіографії дозволять  висвітлити розвиток історичних подій, особливо військово-політичних відносин, торговельних, культурних взаємин, що мали важливе значення у налагодженні міжнародної комунікації.

      На  початку заходу,  який  відбувся у рамках святкування 100-річчя від дня народження загальнонаціонального лідера азербайджанського народу Гейдара Алієва, присутні поклали квіти до його погруддя, розташованого на території Академії.

     Відкрився захід звучанням гімнів України та Азербайджану. Присутні вшанували  воїнів, які загинули в агресії Росії проти України, хвилиною мовчання.

    З вітальним словом до учасників заходу та актуальністю збірки, що вийшла, звернулися:

- перший проректор Міжрегіональної академії управління персоналом, доктор фізико-математичних наук, професор Сергій Храпатий;

- голова Харківського обласного товариства азербайджансько-української дружби "Достлуг", проректор з міжнародного співробітництва Харківського національного університету радіоелектроніки, доктор технічних наук, професор, відповідальний редактор збірки Мурад Омаров;

- радник Посольства Азербайджанської Республіки в Україні Сабір Рзаєв;

- почесний консул Республіки Албанія в Україні, доктор економічних наук Шахін Омаров;

- виконавчий директор ГО «Рада азербайджанців України» Ільшад Ібрагімов;

- заступник директора Департаменту – начальник відділу прав національних меншин, корінних народів та релігійних поглядів Департаменту моніторингу дотримання рівних прав та свобод, прав національних меншин, політичних та релігійних поглядів Секретаріату Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Володимир Кондура;

– доктор історичних наук, професор  факультету гуманітарних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», науковий редактор збірки праць Фергад Туранли;

     У презентації також взяв участь радник Голови Верховної Ради України, Генеральний директор Міжнародного фонду азербайджанців світу, доктор юридичних наук Хікмет Джавадов.

    Відомі вчені в галузі історії, археології, тюркології, філології з різних регіонів України, з Туреччини та Азербайджану, які взяли участь у презентації офлайн та онлайн, наголосили на важливості і актуальності тематики збірки, та відзначили велике її значення у зближенні культур тюркського та українського народів.

     Презентація збірки наукових праць відбулася за сприяння Міжнародного фонду азербайджанців світу.

     На завершення голова товариства «Достлуг», відповідальний редактор збірки наукових праць Мурад Омаров та науковий редактор збірки Фергад Туранли презентували всім учасникам заходу екземпляр збірки наукових праць, подякували їм та висловив надію на продовження співпраці з провідними фахівцями в галузі історії, тюркології, сходознавства, а також з міжнародними організаціями.